Uitreiking Gouden Genesius Penning 2017 voor Stanley Burleson

De Gouden Genesius Penning is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan het werk van theaterpersoonlijkheid Jos Brink. De originele Genesius Penning werd vele jaren gedragen door Wim Sonneveld, Sonneveld kreeg deze Penning van Hollywood acteur en danser Fred Astaire. Brink ontving de originele Genesius Penning voor de vele verdiensten in het theater. Deze penning werd in 2015 door Ara Halici gedragen en in 2016 mocht Karin Bloemen het kleinood in ontvangst nemen.

Het bestuur van de Stichting Tekstpierement is eensgezind over de keuze dat in 2017 de Gouden Genesius Penning wordt uitgereikt aan musicalacteur en choreograaf ‘Stanley Burleson’. De penning wordt ieder jaar uitgereikt aan een podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten. Stanley Burleson is een veelzijdige theaterpersoonlijkheid die niet alleen een enorme carrière op het toneel heeft in musicals en overige theaterproducties, maar ook achter de schermen een indrukwekkend oeuvre heeft als choreograaf. Stanley geeft daarnaast zijn kennis door aan jonge theatermakers en -performers door lessen te geven, workshops te organiseren en Burleson geeft masterclasses. Tussen 2009 en 2014 is de Jos Brink Genesius Penning zeven keer toegekend aan een talentvolle net afgestudeerde musicaltheaterstudent.

Vandaag wordt de Jos Brink Genesius Penning uitgereikt in de Koepelkerk in Amsterdam en deze Koepelkerk is min of meer omgebouwd tot een sfeervolle Koepel Theaterzaal. De gastheer is Christian Seijkens die het feestvarken Stanley Burleson introduceert die onder een luid applaus zijn entree maakt. Verder presenteert Seijkens het feestelijke programma aan een volle zaal belangstellenden. Eerst worden in een filmpje, aan de hand van 30 jaar archief, vele theaterflitsen en kwaliteiten van Burleson belicht.

Er zijn optredens van onder andere Freek Bartels, Tony Neef, Carolina Dijkhuizen, Ivo Chundro en Karin Bloemen. Zij brengen min of meer bekende musical songs ten gehore en doen dat elk op hun geheel eigen wijze. Er zijn toespraken van onder andere Maxim Bezembinder die Burleson de Nederlandse ‘Fred Astaire’ noemt en Walter Groenen bestuurslid van Tekstpierement. De niet aanwezige bekende theatercollega’s waaronder ook producent Joop van den Ende spreken een felicitatie uit via een filmpje. Aan het eind van dit feestelijke programma wordt de Gouden Genesius Penning uitgereikt, na een bijzonder mooie toespraak, door niemand minder dan Frank Sanders. Onder het toeziend oog van de vele collega’s uit het theatervak , de zoemende filmcamera’s en klikkende fototoestellen neemt een blije en gelukkige Stanley Burleson de Gouden Penning, onder luid applaus, in ontvangst. Na afloop is er gelegenheid tot feliciteren tijdens de receptie.