Gisteren vond de opening van de tentoonstelling Dansen met de vijand plaats in het Verzetsmuseum te Amsterdam. Valéry van Gorp en pianist Arthur Postma traden hierbij op met twee nummers uit de gelijknamige musical die vanaf 3 april 2018 in reprise gaat. Zij zongen en speelden "Kapolied" en "Denk niet aan morgen, maar dans". “Kapolied” schreef Roosje Glaser toen zij in het experimentenblok zat in Concentratekamp Auschwitz. Ook de nieuwe hoofdrolspeler van komend seizoen Lykele Muus was aanwezig en bezocht samen met Valéry de tentoonstelling. 

Het verhaal: Dansen met de vijand In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op ‘Tante Roosje’, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altjd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Het verhaal van Roosje is juist in deze tjd weer pijnlijk actueel.

De voorstelling Dansen met de vijand gaat vanaf april 2018 in reprise. Zie www.jankedekkerproductes.nl  voor de speellijst.