Op dinsdag 24 oktober komt het Moscow Classical Ballet voor het eerst naar Koninklijk Theater Carré. Het gezelschap danst de Nederlandse première van Romeo en Julia op muziek van Sergej Prokofjev. 

Het Moscow Classical Ballet speelt in de winter in het Kremlintheater in Moskou, waar plek is voor 6000 toeschouwers en hun voorstellingen altijd zijn uitverkocht. Het gezelschap is kwalitatief vergelijkbaar met het Mariinksy ballet in Sint-Peterburg en het Bolshoj ballet uit Moskou, allebei legendarische huizen voor ballet en opera. Moskou en Sint-Petersburg zijn de bakermat van het klassieke ballet. Het gezelschap wordt regelmatig “Ballet Star Factory” genoemd. Zij dankt deze bijnaam aan het feit dat grote dansers die bij dit gezelschap hebben gedanst, later furore hebben gemaakt in Berlijn, Wenen, Parijs, Londen en New York.

Het Moscow Classical Ballet werd in 1966 opgericht door het ministerie van Cultuur van de Sovjetunie. In 1977 werd Vladimir Vasilyov, destijds eerste solist van het Bolshoj Ballet, benoemd tot artistiek directeur. Hij nam zijn vrouw Natalia Kasatkina, toen primaballerina bij hetzelfde ballet, mee als choreograaf. Natalia Kasatinka is 82 jaar en werkt nog dagelijks met de dansers samen. Haar man Vladimir Vasilyov is in augustus dit jaar gestorven. De choreografie van dit wereldberoemde liefdesverhaal van Shakespeare is van hen beiden.

Soliste Galina Garmash danst de rol van Juliet. Garmash is 20 jaar en één van de jongste danseressen van het gezelschap. Ze studeerde af aan de academie van het Vaganov Ballet en begon in 2012, ondanks haar jonge leeftijd, als soliste bij het gezelschap. Garmash danst hoofdrollen in bekende klassieke balletten zoals Giselle, The Sleeping Beauty en De Notenkraker. Ze heeft meerdere gouden medailles op haar naam staan. Galina Garmash is een van de meest veelbelovende danseressen van het gezelschap.

De rol van Romeo wordt vertolkt Alexey Orlov, eerste soliste van het gezelschap. Orlov is afgestudeerd aan de academie van het Saratov Ballet. Hij danst ook hoofdrollen in Spartacus, Copellia, Cinderealla en De Notenkraker. "Zijn techniek is voorbeeldig, met een prachtige gemakkelijke sprong en barstend van de energie", aldus “Moskouwse avonden” (Vechernaya Moskwa).

De voorstelling staat op 24 oktober in Carré. Meer informatie en de kaartverkoop is te vinden op www.carre.nl/romeo-and-juliet .

Theaterparadijs het online theatermagazine