Op 2,3 en 4 juni 2017 (pinksterweekend) vormt de rosse buurt van onze hoofdstad voor de vierde keer in successie de bühne van het Red Light Jazz Festival. Een buurt vol mooie muzikale ontmoetingen en ontdekkingen. De organisatie is er namelijk wederom in geslaagd om, naast het vastleggen van gevestigde namen, een fraai palet aan relatief onbekend talent een podium te bieden. Tussen de Amsterdamse Academische Club (AAC) op de Oudezijds Achterburgwal en de SkyLounge van het DoubleTree by Hilton Hotel zijn er maar liefst 30 podiumlocaties waar straks wordt gemusiceerd.

Thema
Het centrale festivalthema dit jaar is de gitaar. Gitaristen als Jan Akkerman, Jack Broadbent (UK), Chris Beckers, Anton Goudsmit, Martijn van Iterson en Jerôme Hol geven acte de présence tijdens Red Light Jazz 2017. Daarnaast zijn er optredens van Bruut!, De Deeldeliers en uiteraard van Hans Dulfer, ambassadeur van het festival. De komende weken worden de laatste acts vastgelegd en verschijnt de definitieve line-up op de website.

Programmering
De programmering van Red Light Jazz bestaat, eigenlijk al vanaf de eerste editie in 2014, grotendeels uit bekende en nog onbekende (jazz)acts van
Nederlandse bodem. De samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam zorgt ook dit jaar weer voor de toelevering van nieuw talent dat tijdens hét jazzfestival van Amsterdam een kans krijgt om zich naast de gevestigde jazzorde te presenteren, zoals pianist Floris Kapeynne die vorig jaar de Gigstarter Jazz Award won en nu op vrijdagmiddag 2 juni a.s. met zijn trio, in NH Collection Barbizon Palace, de officiële opening van het festival inluidt.

Bijzondere aandacht
Tevens besteedt het festival bijzondere aandacht aan de 25 jaar geleden overleden Amsterdamse accordeonist Johnny Meijer, onder meer met een speciale Johnny Meijer Tribute van accordeonist André Vrolijk in de Amsterdamse Academische Club (AAC) ft. John Engels op drums. En door vertoning van de mooie door John Appel gemaakte documentaire ‘Johnny Meijer’ (1993) in het Casablanca Variété Theater op de Zeedijk.

Ontstaansgeschiedenis
Tegen de achtergrond van het initiatief ‘Amsterdam World jazz City’ zagen enkele jazz-minnende wallenondernemers in 2014 de kans schoon om de
jazzcultuur van het wereldberoemde Red Light District van Amsterdam in de schijnwerpers te zetten. De buurt heeft namelijk zoveel meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Een rijke jazzgeschiedenis bijvoorbeeld, met illustere namen als Teddy Cotton en Kid Dynamite die vroeger vaak speelden in clubs als Casablanca en de Cotton Club. Red Light Jazz brengt die geschiedenis weer tot leven. Tijdens de eerdere edities genoten buitenlandse toeristen, dagjesmensen en vele Amsterdammers tijdens Red Light Jazz van jazzoptredens in cafés, theaters en andere sfeervolle locaties waar ze nooit eerder waren geweest. De concerten die tijdens Red Light Jazz plaatsvinden zijn grotendeels gratis te bezoeken, o.a. op de zaterdagavond is er een betaald concert.

Link voor Online Media:
Media-partner Djazz.TV maakte vorig jaar deze ca 8 minuten durende video-impressie van het Red Light Jazz Festival: https://youtu.be/ZGpv6zfvMiw.

Zie voor actuele stand van zaken en alle programma info: www.redlightjazz.com

https://www.facebook.com/redlightjazzfestival/
https://www.instagram.com/redlightjazz/