The Passion met een Frysk tintje

De sfeer in Leeuwarden was de hele middag al bijzonder. Terwijl mensen uit alle richtingen naar het Wilhelminaplein kwamen hing een zekere spanning in de lucht. Natuurlijk in de eerste plaats omdat er met The Passion een spektakel op het programma stond. Echter door de geblokkeerde straten, duidelijke politieaanwezigheid en geheimzinnigheid rond de route die het kruis zou afleggen werd er ook stilgestaan bij mogelijke dreiging. Gelukkig lieten de Leeuwarders zich klaarblijkelijk niet afschrikken: ruim voor aanvang van het programma stond het plein al goed vol.

Laten we eerlijk zijn: om het verhaal en de dialogen van The Passion te volgen kan je het beste thuis de tv aanzetten. Door de geluidskwaliteit was daar in ieder geval in Leeuwarden zelf weinig van mee te krijgen. Dat betekent niet dat het publiek voor niets verzameld was: de sfeer was goed en de muziek was dit jaar zeker van topkwaliteit.
Dwight Dissels bleek een sterke keuze voor de rol van Jezus en Omri Tindal zette Petrus feilloos neer. Roel van Velzen (Judas) had het meest spectaculaire moment van de avond toen hij bovenop de luifel van het Fries Museum aan het plein verscheen.
Toch moesten al deze sterren het afleggen tegen Elske DeWall, die als Maria schitterde. De Friezin scoorde zeker niet alleen omdat ze een paar Friestalige nummers op eigen grond zong: ze bracht in alle nummers die ze zong de tekst en emotie tot leven. 'Nije Dei' werd uitbundig meegezongen door het publiek, maar bij 'Dat ik je mis’ luistert het hele plein muisstil toe.

Zoals altijd werd in The Passion volop gebruik gemaakt van de mooie plaatsen die de gaststad te bieden heeft. Dit jaar schitterden onder andere de Oldehove, de Blokhuispoort en de Prinsentuin als decor in de vooraf opgenomen scenes.
Leeuwarden heeft zich duidelijk van haar beste kant laten zien, en heeft met deze editie van The Passion een mooie opmaat neergezet naar de Culturele Hoofdstad festiviteiten van volgend jaar.