‘’Voortaan zal ik altijd in deze tuin de muziek horen.’’

Zingende vogeltjes, roze bloemen, mostapijten, karakteristieke rode bruggetjes en kabbelende beekjes. De Japanse Tuin op landgoed Clingendael is een oase van kleur, rust en balans. Een bezoek aan de tuin zorgt voor een haast onwerkelijke ervaring op 26, 27 en 28 mei 2017 dagelijks om 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur. Met de Clingendael Concerten neemt pianist Marnix van de Poll je mee, dieper een droomwereld in. De twaalf concerten met muziek van Takashi Yoshimatsu en JacobTV dragen bij aan het hervinden van balans.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

Thema ‘’rust en balans’’
Tegenwoordig lijken wij slaven van de klok, geknield onder de druk van de tikkende wijzers. Ontbijt schuiven we haastig in de mond onderweg naar werk. Agenda’s proppen we vol met afspraken. Koken is alleen nog acceptabel als de tijd een half uur niet overschrijdt. Dan het ergste, je mobieltje dat in je nek lijkt te hijgen met al die ongelezen berichtjes. Het thema van de Clingendael Concerten is daarom ‘’rust en balans’’.
De Japanse natuur is oogverblindend mooi en misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Azië. In Japan is de natuur onlosmakelijk verbonden met rust en ontspanning. Ook muziek kan bijdragen aan het hervinden balans. De verbinding van natuur in de Japanse Tuin en de muziek van Marnix van de Poll schept voor de bezoekers een moment van verbinding, inspiratie en verbondenheid.

Tweede editie, na groot succes in 2016
De eerste editie van de Clingendael Concerten was tijdens het eerste weekend van juni in 2016. De concerten verbonden toen ongeveer 1230 bezoekers. Opmerkelijke bezoekers waren de Japanse ambassadeur en zijn vrouw die ook genoten van de muziek. Andere bezoekers beschreven de Clingendael Concerten als ‘’Onwerkelijk, een andere realiteit’’, ‘’De muziek en de tijd passen erg goed bij elkaar’’, en ‘’Voortaan zal ik altijd in deze tuin de muziek horen.’’ Bekijk hier het filmpje van de eerste editie.
Het Japans-Nederlandse programma bestaat dit jaar uit Pleiades Dance nr. IV van Takashi Yoshimatsu, improvisaties van de pianist en werk uit Pianoboek II van JacobTV. De halfuur durende concerten vinden plaats op 26, 27 en 28 mei om 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Clingendael 6, Den Haag/Wassenaar.

Japanse Tuin
De Japanse Tuin is het pronkjuweel van Landgoed Clingendael, gelegen tussen Den Haag en Wassenaar. Daarnaast is dit de grootste Japanse Tuin van Nederland. Door de zeldzame bomen en planten, de prachtige paden en stenen boeddha’s waan je je écht in Japanse sferen. De tuin is slechts acht weken per jaar geopend vanwege de enorme kwetsbaarheid. Meer informatie over de Japanse Tuin vind je hier.

Crazy Initiatives
Met stichting Crazy Initiatives weet Marnix van de Poll iedere keer zijn concertvleugel op onmogelijke plekken te plaatsen. Hij speelde eerder midden in de duinen op Terschelling tijdens het Oerol Festival en op een veerpont tussen Amsterdam CS en de NDSM-werf. Bekijk hier het filmpje van het Pianopontje op 1 mei 2017. Crazy Initiatives creëert verrassende culturele emotionele ervaringen die bezoekers verbinden en prikkelen. Sociale interactie maakt mensen namelijk gelukkiger. Meer informatie op www.crazyinitiatives.nl