PREMIERES
 INTERVIEWS

In Between the Music

Door Andy Doornhein / Foto's Ties Mellema

De naam Ties Mellema is niet geheel onbekend in de klassieke muziekwereld, hij draait al jaren mee als saxofonist. Maar Ties Mellema als fotograaf, die combinatie is minder bekend. Tijdens een presentatie avond in het Lloyd Hotel te Amsterdam laat Mellema zich van beide kanten zien. Als in de rattenvanger van Hamelen volgt het publiek de muzikant naar een ruime kamer boven in het hotel.


In deze kamer presenteert Mellema een deel van het concert dat hij samen met Bram van Sambeek en Koen Plaetinck op 14 april van het volgend jaar gaat geven. Een bijzonder concert en het laatste uit een serie van vier concerten genaamd KAM1 Solo Bach. Mellema op saxofoon, Van Sambeek op fagot en Plaetinck op marimba een zeer gewaagde combinatie om werken van J.S. Bach te vertolken.

Tijdens dit concert spelen de drie muzikanten bewerkingen en improvisaties op solo werken van J.S. Bach. Mellema speelt tijdens de presentatie vijf werken waaronder twee werken van J.S. Bach. Cello suite no. 1 / Prelude, Allemande, Courante. Hier staat niets verkeerd, Mellema speelt een Cello Suite op Saxofoon. Geen eenvoudige opgave daar dit stuk bijna geen enkele ruimte geeft voor een normale ademhaling. En dat is niet alleen in dit stuk het geval.


Naast klassieke stukken worden er ook moderne werken gespeeld en één stuk wil ik toch genoemd hebben. MotherFUNK is een compositie voor saxofoon en multitrack looper, een  stuk dat speciaal voor Mellema geschreven is door componist Ian Wilson. Een muziekstuk dat  ik perfect vind passen bij de foto's van Ties Mellema. Foto's die gedurende de hele presentatie op een projectiescherm te zien zijn.

 

Als fotograaf vind ik hem wat weg hebben van de straatfotografie zoals Ed van der Elsken en André Kertesz ons hebben laten zien. Straatfotografie in een pure vorm. Ties Mellema is volledig autodidact en dat doet hij goed. Hij fotografeert op gevoel en wordt niet gehinderd door enige vorm van streven naar technische perfectie. Hij fotografeert zoals hij saxofoon speelt, intens, zoekend naar de grenzen van wat nog mogelijk is. Zijn foto's zijn gemaakt op reizen tijdens optredens in binnen- en buitenland.

 

De fototentoonstelling is te zien in de rode bar van het Lloyd Hotel in Amsterdam  tot en met 28 oktober.

Meer informatie:
www.kamconcerten.nl
www.loydhotel.com
www.tiesmellema.com