Door Esther Raatgers / Foto's Christiaan Deurloo

'Ongeluk komt meestal in drieën', zegt men. Afgelopen week moest de première van 'So You Think You Can Dance' voortijdig worden afgebroken, omdat de winnaar van de spannende televisieshow een uur voor de première uitviel.

Een paar dagen daarvoor leek de première van de musical 'Afblijven' vertraging op te lopen, door een ongeval met een aantal castleden op het podium. En deze theatermalaise begon vorig weekend met het nieuws dat Jenny Arean, die naast Bram van der Vlugt een hoofdrol zou spelen in de voorstelling 'On Golden Pond', haar schouder had gebroken.

De première van 'On Golden Pond' werd niet uitgesteld, maar moest op 19 januari gewoon doorgang vinden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. The show must go on. En hoe! Met Liz Snoijink als vervangster van Jenny Arean durfde Niehe Van Lambaart Theaterproducties de gok te wagen. En met succes!

'On Golden Pond' gaat over. Norman en Ethel Thayer. Zij brengen ieder jaar de zomer door in hun zomerhuis aan 'Het Stille Meer'. Norman leest er zijn boeken en gaat wel eens vissen. Ethel wandelt graag, plukt bosaardbeitjes langs de weg en krijgt nooit genoeg van de vogels op het meer. Samen drinken Norman en Ethel koffie, maken elkaar in met een spelletje Scrabble en horen af en toe de belevenissen aan van Charlie, de bestuurder van de postboot.

Dat Norman ouder wordt, is te merken. Aan zijn geheugenverlies, aan zijn slechte hart, aan zijn cynische toespelingen op zijn naderende einde. Voor Ethel is dat niet altijd even makkelijk. Door de jaren heen heeft ze geleerd om met zijn galgenhumor en zuigende opmerkingen om te gaan. Maar ze heeft niet kunnen voorkomen dat ze hun 42-jarige dochter Chelsea de laatste acht jaar nauwelijks hebben gezien. Deze zomer wordt Norman tachtig jaar en daarom heeft Chelsea besloten om toch naar het zomerhuis te komen. Met haar nieuwe vriend en zijn 13-jarige zoon. En dat brengt het nodige leven in de brouwerij.

Het verhaal van 'On Golden Pond' grossiert nou niet bepaald in schokkende wendingen en verborgen intriges. Als toeschouwer mag je een uur en veertig minuten getuige zijn van het leven dat het echtpaar Thayer elke zomer leidt. De wending wordt in het verhaal gebracht door de komst van het nieuwe 'kleinkind'. Maar de verhoudingen in het verhaal zijn een beetje zoek. Voor de pauze krijgen we een uitgebreid sfeerbeeld van Norman en Ethel. Maar na de pauze moeten er nog teveel verhaallijnen beginnen èn eindigen, waardoor sommige scènes niet altijd even geloofwaardig overkomen.

Toch wordt de voorstelling niet langdradig en behoudt elke dialoog zijn kracht. Dat is niet alleen te danken aan de vertaling van Paul van Vliet, maar ook aan het weloverwogen gevoel voor timing van Bram van der Vlugt.

Na afloop van de voorstelling sprak een trotse Peter Tuinman, regisseur van deze productie, de woorden: 'Bram van der Vlugt verdient deze rol.' Maar Van der Vlugt bezit ook het zeldzame vermogen om deze rol te kunnen spelen.

Ook Liz Snoijink vervult als Ethel een glansrol. Toen bleek dat zij de rol van Jenny Arean zou gaan overnemen, moet er veel op haar zijn afgekomen. En al is ze nog zo professioneel en heeft ze nog zoveel ervaring: petje af voor de vrijwel foutloze tekst en de, in zo'n korte tijd, ontstane chemie tussen haar en Bram van der Vlugt.

'On Golden Pond' wordt op de planken gebracht, omdat Van der Vlugt in mei 2014 tachtig wordt. Dit cadeau is niet alleen met zorg ingepakt, maar wordt met groot respect ook weer uitgepakt. Niet in de laatste plaats door het creatieve team. Dankzij Marjolein Ettema's decorontwerp bijvoorbeeld, waant het publiek zich van meet af aan in het prachtig gelegen, knusse zomerhuis van Norman en Ethel.

'On Golden Pond' gaat over samen zijn, ouder worden, elkaar door en door kennen. En over de werking van de glimlach van een kind. Absoluut de moeite waard om te gaan bekijken. Op 1 juni komt de cast weer 'thuis' in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tussen januari en juni is de voorstelling in vele theaters in Nederland te zien.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.niehevanlambaart.nl

Bekijk hier onze fotoreportage