HGNTV weer ouderwets goed

‘Het Groot niet te vermijden’ is terug! Ze zijn te zien met de voorstelling ‘The Inevitables’. Een lastige titel om uit te spreken, juist omdat dit woord niet zo bekend is. Inevitables betekent: iets wat zeker gaat gebeuren. Iets onvermijdbaar en dus een zeer toepasselijke titel.

Ik heb nog geprobeerd om na te gaan hoe lang het geleden is dat ik een voorstelling van het ‘Het Groot niet te vermijden’ gezien heb. Ooit ontstaan uit een leuk coverbandje “Het Henk van der Meijden dans en show orkest’, te boeken voor bruiloften en partijen staan ze inmiddels al meer dan 30 jaar op de planken.

De tour van deze voorstelling is al een tijdje aan de gang zodat ik nu eigenlijk middenin een kijkje kom nemen. Heel plezierig vind ik dat want de mannen zijn dan al goed op elkaar ingespeeld en mag je verwachten dat deze voorstelling staat als een huis. Schouwburg Amstelveen is daar waar ik mij in het zachte pluche mag neer vleien voor een avondje ontspanning. Want dat is het beeld dat ik nog in mijn herinnering heb van mijn laatste ervaring met ‘Het groot niet te vermijden’.

De huidige leden zijn Martin Bakker, Jochem Kroon, Chris Grem, Evert Josemanders en Peter Tinke.
De voorstelling begint met de qua baan omgeswitchte boer Arie. Hij is zijn bruine jack kwijt en ik denk; ‘ja, dit wordt zo’n avond. Sketches die tegen het flauwe aan liggen en grappen waar je niet diep over hoeft na te denken. Nee, laat dat allemaal maar achterwege en over je heen komen. Ik moet er om lachen en van tijd tot tijd zelfs om schateren.

Met de sketches en de muziek neemt ‘Het Groot niet te vermijden’ me mee op een reis over de wereld.
Er komt zoveel veel voorbij en ik vlieg van het éne continent naar het andere. De muzikaliteit van de mannen staat op een ongekend hoog niveau en dat wordt mede door de sketches verder omhoog getild. Welke muziekstijl kunnen zij niet spelen? Het publiek geniet hoorbaar van de voorstelling en doet enthousiast mee met de gevraagde interacties. Vooral de Koreaanse Karaoke is een succes.

De blokjes ‘Dood niet te vermijden’ maken indruk op mij. Het zijn hommages aan Toots Tielemans, Ramses Shaffy, David Bowie en Freddy Mercury. Zeer mooi vertolkt en ook hier weer aangename flarden van goed geplaatste humor.

Het fundament waar een voorstelling van ‘Het groot niet te vermijden’ op gebouwd is blijkt al jaren een succes. Ik kan alleen maar hopen dat de zalen, net zoals vanavond, vol blijven zitten .
Volledig relaxed verlaat ik de zaal en besef weer de kracht van ‘Het Groot niet te vermijden’. Gewoon ongedwongen genieten, meer is het niet en dat hoeft ook niet.