Lennaert Nijgh theaterconcert – Persoonlijk, klein en kwetsbaar


Lennaert Nijgh was columnist, verhalenschrijver en tekstdichter. Hij werd vooral bekend door zijn liedteksten voor Boudewijn de Groot, maar schreef ook succesvolle nummers voor tal van andere artiesten. Vijftien jaar na zijn overlijden staan Sjors van der Panne, Jim de Groot, Izaline Calister, Josee Koning en een vierkoppige band nu samen op het podium om het werk en het leven van Nijgh opnieuw te interpreteren en te eren. Persoonlijke anekdotes over zijn leven geven een extra laag aan de teksten die de meeste van ons wel bekend in de oren klinken. Zo klonken donderavond 23 november in het Fulco Theater in IJsselstein bijvoorbeeld ‘Malle Babbe’, ‘Avond’ en ‘Het Land van Maas en Waal’. Ook al was het pas de tweede try-out, het was al goed te voelen: Een Tip van de Sluier is een voorstelling gemaakt met liefde. Liefde voor het werk van Lennaert Nijgh én voor de man zelf. 

Vanwege de try-out worden we welkom geheten en voorbereid op het feit dat sommige dingen misschien nog niet helemaal soepel lopen of sommige liedjes misschien nog gewisseld gaan worden. Dat laatste is niet zo raar, want wat kies je voor een voorstelling van één avond als de nalatenschap aan mooie, bekende teksten zo groot is. Daarnaast zijn er afgelopen jaren ook later teruggevonden teksten op muziek gezet en daarvan zou je het liefst ook alles willen laten horen. Althans dat kan ik me voorstellen als je zo’n persoonlijke voorstelling maakt als ‘Een Tip van de Sluier’. Het gaat voor Josee Koning namelijk wel over haar eigen man (zij was Lennaerts laatste vrouw) en voor Jim de Groot over de tekstschrijven en vriend van zijn vader. Jim de Groot is de zoon van Boudewijn de Groot.

Inkijkjes en familiekiekjes
Deze twee castleden zorgen er voor dat de voostelling zeer persoonlijke elementen bevat. Zo worden oude (familie)foto’s en (handgeschreven) songteksten op een scherm geprojecteerd, bijpassend bij het op dat moment gezongen liedje. De diaprojector geeft echt dat nostalgische gevoel van vroeger. Zeker als er kleine notities naast worden gelegd over wie wie is. Daarbij krijgen we in een goede verhouding van muziek en tekst met een vleugje humor, beschrijvingen over de gebeurtenissen in Nijghs leven. Hierdoor luister je bijvoorbeeld opeens heel anders naar de tekst van het meewieglied ‘Malle Babbe’. Misschien wel één van de meest verrassende vertolkingen van vanavond, mede door de fantastisch uitvoering van Izaline Calister. Ook brengt Jim de Groot het lied ‘Welterusten Meneer de President’ op een onverwachte manier. Zijn rock-versie brengt wel variatie in de avond, die veel al kleine liedjes bevat. Sjors van der Panne zingt met zijn warme stem, bijvoorbeeld een aantal van die kleine nummers. De voorstelling is zo persoonlijk dat het op sommige momenten, met name met betrekking op Josee Koning, kwetsbaar maakt. Als zij het nummer ‘Liefde van Later’ zingt, is haar emotie er één die het publiek maar al te goed snapt.

Tot slot: Alle vier de stemmen bij elkaar klinken trouwens ook krachtig en fraai. Solo, in duo’s en met zijn allen, alle gekozen nummers veel al klein, vrolijk of triest, nieuw of bekend brengen ons aan het eind van een mooie avond. Het einde bevat videobeelden van een boot in het water. Er wordt stil gestaan en omgekeken als een nagedachtenis aan Lennaert Nijgh. Persoonlijk had de voorstelling van mij hier mogen eindigen. Echter volgt er nog het vrolijke lied ‘Het Land van Maas en Waal’, wat net als ‘Jan Klaasen de Trompetter’ misschien beter in de toegift gepast had. Echter neemt het niet weg dat het publiek merkbaar een zeer waarderend applaus geeft voor dit tipje van de sluier uit het leven van Lennaert Nijgh.

Persoonlijk noot: Ondanks de generatiekloof tussen mij en de rest van het publiek, herken ik vanavond heel wat liedjes en kan sommige zelfs meezingen. Om de eerste zinnen uit Nijghs liedje Liefde voor later als beredenering te gebruiken: “Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn”. Dan stel ik: Als liedjes zoveel jaren meegaan, dan moet het echt succesvol zijn.”

28 november 2017, exact 15 jaar na het overlijden van Lennaert Nijgh gaat de voorstelling ‘een Tip van de Sluier’ in zijn geboortestad Haarlem in première. Daarna is de voorstelling te zien in verschillende theaters in Nederland en zal in maart 2018 eindigen in Haarlem. Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.eentipvandesluier.nl