Gare de Lyon

25 jaar speelden Bartho Braat en Jette van der Meij samen in Goede Tijden Slechte Tijden. Na 25 jaar was het voor Bartho (Jeff Alberts in GTST) genoeg en hield hij er mee op. Toch konden de twee niet zonder elkaar en zochten elkaar weer op en spelen ze nu samen in het oorlogsverhaal Gare de Lyon.

Het verhaal begint in 1942 en gaat over twee Parijse geliefden, Gerard en Rachel. Op het Gare de Lyon in Parijs nemen de twee afscheid van elkaar, omdat het voor Rachel als Jodin beter is te vluchten uit Parijs. Om elkaar na de oorlog weer terug te zien spreken ze iedere eerste dinsdag van elk kwartaal om 12.00 uur af op Gare de Lyon om daar weer naar elkaar uit te kijken. Rachel stapt op de trein naar Marseille om vanuit daar met de boot verder te reizen naar Marokko. Daar komt ze echter niet aan omdat ze onderweg bij een oude vrouw met haar dochter intrekt die ze wel vertrouwt.
Voor Gerard is het de taak om in Parijs te blijven en zich aan te sluiten bij het verzet.
Pas 30 jaar later zien de twee elkaar weer terug en vertellen zij elkaar hun levensverhalen.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Er wordt in de tijd heen en weer gesprongen. Naast hun rol als Rachel en Gerard spelen de twee ook nog enkele andere personages.

Het decor in het toneelstuk is eenvoudig. Daarbij maken de achtergrondbeelden in zwart wit op groot scherm de voorstelling erg mooi en neemt het stuk het publiek van begin tot eind mee in een mooi confronterend verhaal, waarbij het van begin tot eind indrukwekkend stil is in de zaal. Het verhaal van Gare de Lyon wordt afgewisseld door zes live gezongen liederen in o.a. de Engelse en Franse taal. Hoewel het een verhaal is dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt, is het nog steeds erg actueel. Rachel die in het verhaal een leven als dat van een vluchteling speelt, laat zien dat het ook nu in deze tijd nog heel actueel is met alle vluchtelingen.

Voor wie het mooie verhaal vol pijn, liefde, gemis en oorlog wil zien, kan daarvoor t/m 10 mei terecht in verschillende theaters.Meer informatie en de speellijst is te vinden op: www.gardelyon.nl