Reprise Kings of war exclusief in Amsterdam

In Kings of war zijn de koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III samengevoegd tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Ze laat zien hoe drie verschillende leiders, in tijden van crisis en oorlog, beslissingen nemen die het leven van duizenden beïnvloeden. De voorstelling speelde op de Wiener Festwochen en het Holland Festival, vervolgens in Parijs en Londen en New York. In december is de voorstelling terug in Amsterdam. Hans Kesting won de Louis d’Or voor zijn vertolking van Richard III.

In Kings of war zijn de koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III samengevoegd tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Ze laat zien hoe drie verschillende leiders, in tijden van crisis en oorlog, beslissingen nemen die het leven van duizenden beïnvloeden. De voorstelling speelde op de Wiener Festwochen en het Holland Festival, vervolgens in Parijs, Londen en New York. In december is de voorstelling terug in Amsterdam. Hans Kesting won de Louis d’Or voor zijn vertolking van Richard III.

In deze radicale bewerking van Shakespeare-klassiekers worden de politieke leiders getoond op de ultieme plek die voor de ene macht en voor de ander machteloosheid weerspiegelt: de war room. Kings of war is een productie met een grote bezetting en live muziek.

Acht jaar na Romeinse tragedies vond Ivo van Hove opnieuw inspiratie in Shakespeare voor een uitdagende reflectie op wat we dagelijks via de media over ons heen krijgen: de in duisternis gehulde besluitvorming van machthebbers en de impact die dit heeft op leven en dood van velen. Een voorstelling over verantwoordelijkheid en machtsmisbruik en de soms vage grens tussen beide.
Henry V (Ramsey Nasr) groeit in korte tijd van een onervaren vorst tot een rationeel en moreel handelende en bevlogen leider die zelfs bereid is zijn persoonlijke gevoelens weg te cijferen in het belang van de staat: hij huwt een Franse prinses om de vrede te waarborgen en reikt de vijand de hand. In Henry VI zijn we getuige van de chaos waarin Engeland belandt wanneer verschillende families elkaar de troon betwisten en het land in duisternis dompelen. Henry VI (Eelco Smits) slaagt er niet in de strijdende partijen te verzoenen en heeft met Frankrijk een geduchte vijand aan de landsgrenzen. In het stuk portretteert Shakespeare een weifelende koning die uit het machtscentrum wordt gestoten terwijl bloedvetes zijn land ten gronde richten. Macht leidt tot eenzaamheid en isolement. Richard III (Hans Kesting) tenslotte, belichaamt het kwaad in zijn zuiverste vorm: een koning die geen oog heeft voor het staatsbelang, erger nog; de prille vrede na de burgeroorlog wordt door Richard bewust verstoord. Als Gods gelijke is zijn enige doel heersen over leven en dood. Engeland is nog slechts een gerucht op de achtergrond. Richard III is een leider die volstrekt egocentrisch, verstoken van elke empathie de ultieme macht nastreeft.

Meer informatie en de speellijst is te vinden op www.tga.nl